Näktergalen MMMMM

Idag är det premiär. Norrbottensteatern sätter upp en musikföreställning om Sveriges första superstjärna och musik-export – Jenny Lind! Föreställningen är döpt till ”Näktergalen” och Jenny brukade kallas just för det – ”Den svenska näktergalen”. Betyg: MMMMM

Karin Paulin (som jag har fått äran att sjunga duett med tidigare) spelar Jenny som vuxen, med en ny och mäktig stämma jag aldrig hört förut. Wow. Detta tillsammans med starkaste teamet, Kristine Gulbrandsen och Hanna Edh som axlar andra perioder i Jennys liv. De turas även om att gestalta andra personer som cirkulerar runt Jenny som t.ex den underbare H C Andersen.

Med en fantastisk orkester (Tomas Isacsson är ett geni!) så berättar de en för mig okänd historia om denna näktergal och man blir både berörd och imponerad av denna ensemble.

Angående den 7 mars 1838 (Då hon får rollen som ”Agatha” i ”Friskytten”/ hennes genombrott) så säger Jenny några ord som fastnar, några ord om att hitta sin plats i livet, hitta hem: ”Jag steg upp såsom en människa och lade mig som en annan. Jag hade funnit vari min styrka bestod”

Boka biljett!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *