Kyrkovalet 2021

Och så gott folk är det dags att ta fram röstkorten och göra ditt land rättvisa genom att välja vem som ska styra vårt gamla skuta. 19 September. Kyrkovalet 2021. Många kanske tänker att de inte bryr sig om vem som styr vår kyrka MEN Svenska Kyrkan är en maktfaktor med 5,8 miljoner medlemmar och en stark röst i samhällsdebatten (samt Sveriges största markägare + arbetsgivare åt 20.000)

2009 beslutades att homosexuella får gifta sig i kyrkan och detta är kors i taket fortfarande en het potatis (håll i hatten: präster har fortfarande rätt att avstå från att viga par av ”samvetsbetänkliga skäl”) så är också kvinnliga prästers vare eller icke vara (fram till 1980-talet så kunde manliga präster vägra att tjänstgöra med kvinnor) Det sveper en isande högervåg genom vår värld och kyrka och vi behöver bara titta på skräckexempel som Ungern och Polen för att hasta iväg till vallokalen. Vi tar kvinnans rätt till abort för givet, men en röst på ultrahögern kan förändra detta även i Sverige.

Jag slår upp vår tidning och läser att Ylva Stålnacke (S) uttalar sig i frågan. ”Om man väljer att ha olika syn på människor står man inte bakom kyrkans grundläggande budskap om alla människors lika värde” Applåder! Sedan ser jag att Britta Berglund från FISK (jag bryter tråden en smula för att brottas med namnet FISK! Vilken reklambyrå använde Fria Liberalerna i Svenska Kyrkan egentligen?) som säger ”Präster ska inte behöva göra något som går emot deras samvete” BU för fiskarna! Att sedan Lars Palo från Kristdemokraterna säger ”att viga homosexuella par går enligt mig emot Bibelordet som rättesnöret för min åsikt” kommer väl dock inte som någon chock = rösta inte på dem!

Så om en prästs samvete säger hen att det inte känns bra att viga folk med svart hudfärg, ska det gå för sig? Vad säger FISK och vad säger prästernas samvetsbetänklighet om att en vit och en svart vill binda kärlekens band eller om en jude och en grek? Jag backar tillbaka till Bibeln och citerar Paulus i Galaterbrevet 3:27-28 säger: ”Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er Kristus. Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.” Jag säger – rösta på någon som ämnar inkludera alla i kyrkan.

Jag har skrivit om det förr men jag tar det igen. OM man har ett företag (i detta fall kyrkan) som säger sig inkludera alla och har beslutat om att viga homosexuella – så är det absurt att en enskild präst ska få lägga pannan i veck och av samvetsskäl vägra. Nej ledningen har bestämt så här. Varför inte göra som det gjorts i alla tider och hoppa av och starta en egen kyrka där ni förbjuder allt ni kan komma på – var så god! Om någon på mitt företag skulle få för sig att inte vilja klippa homosexuella (hm på min arbetsplats är 60% gay och 20% Pan) så skulle de få sparken. Om någon på mitt företag skulle få för sig att inte vilja klippa kvinnor eller någon med en annan kulört så skulle det få sparken.

Nu får ni en spark i baken av mig och jag pekar mitt finger mot vallokalen. Rösta för Sverige i tiden. Amen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *