Laga lite veganskt

Eftersom Zeb slagit om till ”almost vegan” så är det bara att tänka om en smula i familje-köket. I kvadraten ser ni t.ex dagens goda middagstallrik som han bjöd mig på = tofu, gurka, ärtskidor, gröna linser, sallad, hummus och feferoni.

Även om jag nu själv inte sagt farväl till ”havets frukter” (fisk, skaldjur & ostron) och ”skogens under” (älg, hjort & ren. PS: Fast hej då grisen) så skadar det inte att bli halvtids-vegan och lära sig nya trick i köket. Idag gör jag det lätt för mig i matlåde-tillagningen, ja jag använder min kära lergryta. I den grovhackar jag ner morötter, fänkål, blomkål, kapris, purjolök, vitlök och dill och sedan gör jag 3 dl ”sky” av 2 uppolösta grönsaks buljongtärningar (som jag köpt i Nice) + vatten + en kruka hackad purjo + lite salt och en grönsakskrydda som jag häller över grytan. Sedan locket på och in i ugnen i 60 minuter på 200 grader!

Som sidekick (och för att få i sig protein) så gör jag en gröna-linser-färs. Jag finhackar gul lök i linserna och steker detta i rapsolja tills löken mjuknat och linserna antagit en färs-form. Sedan låtsas jag att det rör sig om vanlig köttfärs och kryddan sedan efter det. Dessutom så tar jag i en låda persilja som jag hittar i frysfacket.

Då Allt är klart så motionerar jag ut grönsakerna i botten av lådan och med hjälp av ett decilitermått så klickar jag ut en lins-boll på toppen. Lite flingsalt kan behövas, men: smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *