Laga mat med Chef Mió – Risotto med en tvist

1: Nu lagar vi risotto för fyra! Jag marinerar först brysselkål som jag skurit av 1mm av sockeln på. Marinad: Olivolja, vitlök, chiliflingor och flingsalt. Det får stå ett tag i en liten bunke + i en form lägger du ett smörpapper och slår på ugnen på 220 grader.

2: Jag hackar en gul lök, 2 vitlöksklyftor och 1 dm av den gröna blasten på en purjolök fint och fräser detta (utan att det får färg) i smör i en gryta. Jag adderar 3 dl risottoris (t ex arborio eller carnaroli) och låter det också fräsa på i några minuter innan jag sedan häller på 1 dl vitt vin. Låt det koka ur lite grand. Dra av från plattan.

3: Gör klart fonden. 8 dl vatten och 3 msk kycklingfond. Värm på.

4: Sätt in brysselkålen (på smörpappret) i ugnen. Tid mellan 20 – 30 minuter, ja det får bli LITE brända, det är en smakförhöjare.

5. Börja projekt ”pytsa fond i riset” Tänk 1 dl i taget tills riset absorberat vätskan. Tid 20 – 30 minuter på mellanhög värme. Smaka av. Tänk inte att det ska blir som vanligt ris, dvs supermjukt. Nej risotto kan gott ha en liten fasthet i sin innerkärna. Rör ofta så att det inte bränner fast.

6: Lägg ut 8 baconskivor i en stekpanna, dessa ska först gyllenstekas då allt är klart. Dessutom kan de få droppa av på ett hushållspapper.

7: Riv en bra bit med parmesan, ja jag tog en hel ”trekant”

8: Hacka en låda svamp (kantarell? champinjon?) och stek det i smör tills de krympt ihop. Salta och svartpeppar. Häll detta i riset

9: Tillsätt 1 msk pressad citron i riset samt den rivna osten.

10: Riset och brysselkålen är klara typ samtidigt – så när detta skett: aktivera bacon-stekningen.

11: Bon appetit! PS: Klipp på lite timjan och ev lite rivet citronskal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *